http://omdc.zhitomir.ua/
Телефон КНП ОМКДЦ
47-49-19

Урядова «гаряча лінія»
1545

Управління охорони здоров'я
47-44-22

Міністерства охорони здоров’я
0-800-801-333
Комунальне некомерційне підприємство «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» Житомирської обласної ради
Телефон ОМКДЦ
(0412) 47-36-90
(068) 133-53-57

м. Житомир, вул. Пушкінська, 1

Наші підрозділи

На базі КУ ОМКДЦ пройшла науково-практична конференція

22 лютого 2019, переглядів: 1086

На базі  Житомирського обласного консультативно-діагностичного центра в рамках товариства лікарів ультразвукової діагностики  пройшла науково-практична конференція за участю Олега Борисовича  Динника, кандидата медичних наук, директора Інституту еластографії, президента Української асоціації фахівців ультразвукової діагностики.

В ході конференції були озвучені найсучасніші новітні методики ультразвукової діагностики- соноеластографія та контрастні речовини в практиці лікаря з ультразвукової діагностики.

На початку 2013 року вчені представили новий метод обстеження доброякісних і злоякісних ущільнень за допомогою нової технології  ультразвукової діагностики - еластографії.

Суть даної технології дослідження полягає в зображенні різниці частот до та після деформації (стиснення або розтягування) частинок тканини. Різні біологічні тканини мають свій коефіцієнт пружності, відповідно і відображена звукова хвиля буде різною. При обстеженні на екрані в реальному масштабі часу відображаються різними кольорами області звукової хвилі з високою і з низькою амплітудою.

Метод діагностики не робить негативного впливу на організм, тому може часто використовуватися для відстеження стану новоутворень при проведенні курсу хіміотерапії у пацієнтів.

Еластографія хоч і є новим методом діагностики, але завдяки безлічі переваг активно освоюється і застосовується фахівцями для проведення досліджень в різних областях. Серед областей застосування еластографія найчастіше використовують при дослідженні молочних залоз, а також щитовидних і передміхурових залоз, крім того, при захворюваннях печінки. Еластографія вже активно застосовується як альтернатива біопсії при підозрі на гепатити, гепатози, фіброз та цироз печінки.

Про це та багато іншого, сьогодні з доповіддю виступив Динник Олег Борисович.

 Його ідеологія – у логічній послідовності та взаємодоповнюючому об’єднанні декількох параметрів УЗ апарата під час одного дослідження пацієнта. Для повної УЗ-діагностики дифузних захворювань печінки використовуються шість параметрів, які мають різну фізичну природу.

Мультипараметричний підхід (тобто сукупність новітніх УЗ технологій разом із відомим анатомічним скануванням у В-режимі та доплером) є трендом розвитку сучасної УЗ діагностики, адже дає можливість виявляти дифузні захворювання печінки на самій ранній стадії, а також всебічні характеристики цих уражень одночасно за один візит пацієнта.

Для виявлення пухлинних процесів на тлі хронічних дифузних захворювань печінки найефективнішим сьогодні є УЗД із підсиленням контрастною речовиною (СоноВью). Важливо, що під час дослідження введена довенно контрастна речовина не полишає русла і є нетоксичною для організму пацієнта. Чутливість і специфічність, а також вартість підсиленого контрастом УЗД конкурує з мультифазовими контрастними дослідженнями вогнищ печінки при мультидетекторній комп’ютерній і магнітнорезонансній томографії (МДКТ та МРТ).  Для фахівців УЗД в Україні це наступний крок УЗ діагностики вогнищевих уражень печінки.



повернутися назад