Клініко-діагностична лабораторія КУОМКДЦ визначає ВІТАМІН D3
Вітамін сонця, молодості та життя - вітамін D
Вітамін D існує на Землі майже 500 мільйонів років, коли сонячне проміння потрапляло на перші форми життя - фітопланктон. Назвали його четвертою буквою алфавіту тому, що винайдений він був після відкриття вітамінів А, В і С, у 1921 році. Вітамін D є найважливішим вітаміном - і саме його не вистачає в організмі більшості людей.
За даними дослідження, проведеного за підтримки Європейської Комісії, 40,4% людей живуть з дефіцитом цього вітаміну, а, отже, з високими ризиками для здоров’я. Масштаби поширення D-вітамінного дефіциту набули характеру пандемії, яка торкнулася переважної частини населення, включаючи дітей та підлітків, дорослих, вагітних та годуючих жінок, жінок у менопаузі, людей похилого віку, серед яких поширеність дефіциту вітаміну D може сягати 100%. Значення вітаміну D для здоров’я настільки велике, що його дефіцит спричинює каскад порушень - від коливань настрою та погіршення пам’яті до серйозних захворювань.
Основна функція вітаміну D - забезпечення нормального росту і розвитку кісток, попередження рахіту та остеопорозу. Вітамін D унікальний – це єдиний вітамін, який діє і як вітамін, і як гормон. Як вітамін, він стимулює утворення особливого транспортного білка у слизовій оболонці кишечника, який переносить кальцій та фоcфор до кісткової та м’язової тканин. За рахунок цього в крові підтримується постійний рівень кальцію та фосфору, що необхідно для формування та росту кісток, профілактики остеопорозу, переломів, рахіту та псування зубів, а також спазмів у м’язах.
Як гормон, він активно впливає на формування імунітету, нервово-м’язову провідність, нормальний ріст клітин та профілактику запалень.
Нестача вітаміну D
Особливо ризикують люди, які не лише не отримують достатньо сонячного проміння, але і проживають у місцях із тривалими періодами знижених температур, та низькою інсоляцією, при якій кут падіння сонячного проміння та його розсіювання в атмосфері не дають змоги утворюватися вітаміну D у шкірі. До цих місць відноситься і Україна. Проте навіть люди, які живуть у більш теплому та сонячному кліматі, нерідко опиняються під загрозою тому, що тривалий час знаходяться в приміщенні, прикривають тіло, коли знаходяться на вулиці, або використовують сонцезахисні засоби для зменшення ризику виникнення раку шкіри.
Ризик дефіциту вітаміну D у людей у віці понад 65 років є дуже високим. Виражений або прихований дефіцит вітаміну D спостерігається у жінок у періоді менопаузи.
Дефіцит вітаміну D може також виникнути, коли порушується утворення активної форми вітаміну D в нирках, або при недостатньому засвоєнні вітаміну D із шлунково-кишкового тракту. Низький вміст вітаміну D у більшості продуктів харчування створює ризик хронічного дефіциту, розвиток якого ще більше посилюється при алергії на молочний білок, непереносимості лактози, ововегетаріанстві та строгому вегетаріанстві. При надмірній масі тіла вітамін D відкладається у жировій тканині та стає недоступним для центрального кровотоку і засвоєння. Тому збільшення кількості людей з надмірною масою тіла веде до підвищення розповсюдженості дефіциту вітаміну D.
Прояви нестачі вітаміну D
- Псуються зуби, ламаються нігті, схильність до травм та переломів
- Часта втомлюваність, хворобливість, повільне загоювання ран
- Пригнічений настрій
- Постійне переїдання.
- Підтримує чудове самопочуття, сприяє здоров’ю зубів, кісток, м’язів та імунної системи.
- Зменшує ризики цукрового діабету 1 та 2 типів, серцево-судинних захворювань, астми, запалень та злоякісних пухлин, зокрема, раку підшлункової та молочної залози, кишечника та простати.
- Необхідний для профілактики рахіту, остеопорозу, швидкого зростання переломів, загоєння ран, різноманітних захворювань шкіри, зокрема, псоріазу.
- Знижує ризик розвитку розсіяного склерозу, зокрема, у жінок до 40%.
- Знижує ризик вікової макулярної дистрофії (дегенерації) сітківки ока.
- Для людей з надмірною масою тіла, поєднання низькокалорійної дієти та достатнього рівня вітаміну D сприяє швидшому зниженню маси тіла.
Оптимальним маркером є вміст вітаміну D у сироватці крові.
Підготовка до дослідження: взяття крові проводять натщесерце, сік, чай, кава (особливо з цукром) не допускаються. Можна пити воду.