http://omdc.zhitomir.ua/
Телефон КНП ОМКДЦ
47-49-19

Урядова «гаряча лінія»
1545

Управління охорони здоров'я
47-44-22

Міністерства охорони здоров’я
0-800-801-333
Комунальне некомерційне підприємство «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» Житомирської обласної ради
Телефон ОМКДЦ
(0412) 47-36-90
(068) 133-53-57

м. Житомир, вул. Пушкінська, 1

Наші підрозділи

Клініко-діагностична лабораторія КУОМКДЦ визначає ВІТАМІН D3

18 вересня 2019, переглядів: 1039

Вітамін сонця, молодості та життя - вітамін D

Вітамін D існує на Землі майже 500 мільйонів років, коли сонячне проміння потрапляло на перші форми життя - фітопланктон. Назвали його четвертою буквою алфавіту тому, що винайдений він був після відкриття вітамінів А, В і С, у 1921 році. Вітамін D є найважливішим вітаміном - і саме його не вистачає в організмі більшості людей.

За даними дослідження, проведеного за підтримки Європейської Комісії, 40,4% людей живуть з дефіцитом цього вітаміну, а, отже, з високими ризиками для здоров’я. Масштаби поширення D-вітамінного дефіциту набули характеру пандемії, яка торкнулася переважної частини населення, включаючи дітей та підлітків, дорослих, вагітних та годуючих жінок, жінок у менопаузі, людей похилого віку, серед яких поширеність дефіциту вітаміну D може сягати 100%. Значення вітаміну D для здоров’я настільки велике, що його дефіцит спричинює каскад порушень - від коливань настрою та погіршення пам’яті до серйозних захворювань.

Основна функція вітаміну D - забезпечення нормального росту і розвитку кісток, попередження  рахіту та остеопорозу. Вітамін D  унікальний – це єдиний вітамін, який діє і як вітамін, і як гормон.  Як вітамін, він стимулює утворення особливого транспортного білка у слизовій оболонці кишечника, який переносить кальцій та фоcфор до кісткової та м’язової тканин. За рахунок цього в крові підтримується постійний рівень кальцію та фосфору, що необхідно для формування та росту кісток, профілактики остеопорозу, переломів, рахіту та псування зубів, а також спазмів у м’язах.

Як гормон, він активно впливає на формування імунітету, нервово-м’язову провідність, нормальний ріст клітин та профілактику запалень.

Нестача вітаміну D

Особливо ризикують люди, які не лише не отримують достатньо сонячного проміння, але і проживають у місцях із тривалими періодами знижених температур, та низькою інсоляцією, при якій кут падіння сонячного проміння та його розсіювання в атмосфері не дають змоги утворюватися вітаміну D у шкірі. До цих місць відноситься і Україна. Проте навіть люди, які живуть у більш теплому та сонячному кліматі, нерідко опиняються під загрозою тому, що тривалий час знаходяться в приміщенні, прикривають тіло, коли знаходяться на вулиці, або використовують сонцезахисні засоби для зменшення ризику виникнення раку шкіри.

Ризик дефіциту вітаміну D у людей у віці понад 65 років є дуже високим. Виражений або прихований дефіцит вітаміну D спостерігається у жінок у періоді менопаузи.

Дефіцит вітаміну D може також виникнути, коли порушується утворення активної форми вітаміну D в нирках, або при недостатньому засвоєнні вітаміну D із шлунково-кишкового тракту. Низький вміст вітаміну D у більшості продуктів харчування створює ризик хронічного дефіциту, розвиток якого ще більше посилюється при алергії на молочний білок, непереносимості лактози, ововегетаріанстві та строгому вегетаріанстві. При надмірній масі тіла вітамін D відкладається у жировій тканині та стає недоступним для центрального кровотоку і засвоєння. Тому збільшення кількості людей з надмірною масою тіла веде до підвищення розповсюдженості дефіциту вітаміну D.

Прояви нестачі вітаміну D

  • Псуються зуби, ламаються нігті, схильність до травм та переломів 
  • Часта втомлюваність, хворобливість,  повільне загоювання ран 
  • Пригнічений настрій
  • Постійне переїдання. 
Що робить вітамін D в організмі
  • Підтримує чудове самопочуття, сприяє здоров’ю зубів, кісток, м’язів та імунної системи.
  • Зменшує ризики цукрового діабету 1 та 2 типів, серцево-судинних захворювань, астми, запалень та злоякісних пухлин, зокрема, раку підшлункової  та молочної залози, кишечника та простати.
  • Необхідний для профілактики рахіту, остеопорозу, швидкого зростання переломів, загоєння ран, різноманітних захворювань шкіри, зокрема, псоріазу.
  • Знижує ризик розвитку розсіяного склерозу, зокрема, у жінок до 40%.
  • Знижує ризик вікової макулярної дистрофії (дегенерації) сітківки ока.
  • Для людей з надмірною масою тіла, поєднання низькокалорійної дієти та достатнього рівня вітаміну D сприяє швидшому зниженню маси тіла.

Оптимальним маркером є вміст вітаміну D у сироватці крові.

Підготовка до дослідження: взяття крові проводять натщесерце, сік, чай, кава (особливо з цукром) не допускаються. Можна пити воду.




повернутися назад