http://omdc.zhitomir.ua/
Телефон КНП ОМКДЦ
47-49-19

Урядова «гаряча лінія»
1545

Управління охорони здоров'я
47-44-22

Міністерства охорони здоров’я
0-800-801-333
Комунальне некомерційне підприємство «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» Житомирської обласної ради
Телефон ОМКДЦ
(0412) 47-36-90
(068) 133-53-57

м. Житомир, вул. Пушкінська, 1

Наші підрозділи

Наші лікарі-цитологи на 1 з’їзді цитопатологів

25 липня 2017, переглядів: 1221

Наші лікарі цитологи були учасниками 1 з’їзду української асоціації цитопатологів «Актуальні питання сучасної цитологічної діагностики в Україні», який відбувся 3-4 квітня 2017 року на базі Національного інституту раку, м.Київ. Там вони  поділилися досвідом роботи цитологічного відділу клініко-діагностичної лабораторії  КУ ОМКДЦ.

Адже протягом багатьох років у КУ ОМКДЦ проводиться тонкоголкова  аспіраційно-пункційна  біопсія (ТАПБ) вогнищевих утворень щитоподібної залози під ультразвуковим контролем та подальшим цитологічним дослідженням пунктату. ТАПБ виконується методом «вільної руки» по УЗ-променю лікарем Маслюк Н.Є. Під час проведення ТАПБ присутні лікарі цитологи Гаєвська С.П. або Тимчук Н.В., які переглядають нативні препарати на наявність цитологічного матеріалу.

     А із 2012 року запроваджено використання телецитології для консультацій  цитологічних препаратів  в інших медичних закладах. На даний час в центрі  проводиться WEB-консультації цитологічних препаратів матеріалу пункційних біопсій щитовидної залози в ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин АМН України», м. Київ.

     Консультуються складні, неординарні з точки зору діагностики  препарати.  Для консультації надсилаються слайди, матеріал яких потребує цитологічного підтвердження спеціалістами  ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин АМН України», 

Для WEB-консультацій використовуються мікроскоп LEICA з цифровим фотоапаратом та інтернет (електронна пошта).

 Для кожного пацієнта оформляється запит на телемедичне консультування «WEB-консультація цитологічних препаратів», де чітко  вказується дані, які необхідні для проведення консультації і для надання заключення. Після детального перегляду і вивчення препаратів лікарями-цитологами Київського інституту, видається «Висновок консультанта». Всі слайди, консультативні заключення зберігаються в лабораторії в архіві.

За весь період з 2012р. було проведено 49 WEB-консультацій цитологічних препаратів матеріалу пункційних біопсій щитовидної залози. У 100% було підтверджено цитологічні заключення цитологів КДЛ КУ ОМКДЦ   спеціалістами  ДУ «Інституту ендокринології та обміну речовин АМН України»,  м. Київ, серед яких:

-       папілярних карцином –  9

-       медулярних карцином – 4

-       анапластична карцинома – 1

-       карцинома нетиреоїдного походження  - 7.

У інших випадках для уточнення діагнозу необхідне імуноцитохімічне дослідження або визначення гормонів (кальцитоніну, тиреоглобуліну) крові.

Використання телецитології дає можливість пацієнту отримувати цитологічне заключення спеціалістів «Інституту ендокринологіі та обміну речовин АМН Украіни» не виїжджаючи в м. Київ та не витрачаючи додаткових коштів.



повернутися назад