http://omdc.zhitomir.ua/
Телефон КНП ОМКДЦ
47-49-19

Урядова «гаряча лінія»
1545

Управління охорони здоров'я
47-44-22

Міністерства охорони здоров’я
0-800-801-333
Комунальне некомерційне підприємство «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» Житомирської обласної ради
Телефон ОМКДЦ
(0412) 47-36-90
(068) 133-53-57

м. Житомир, вул. Пушкінська, 1

Наші підрозділи

ЛІКАРІ НЕВРОЛОГИ КУОМКДЦ ПОПЕРЕДЖУЮТЬ: Хвороби нервової системи тихі та небезпечні.

Герасимчук Н.Л., 31 липня 2017, переглядів: 1289

       Патологія нервової системи входить в п’ятірку поширених  захворювань, відсоток  яких в останні роки, на жаль, значно зростає. Особливої уваги заслуговують цереброваскулярні захворювання, невропатичні больові синдроми, запальні процеси головного та спинного мозку, екстрапірамідні порушення (переважно хвороба Паркінсона) у зв’язку із значною часткою їх інвалідизації та смертності.

     Питання надання допомоги пацієнтам з цереброваскулярною патологією та больовими синдромами досить широко висвітлюється лікарями-неврологами  центру щоквартально в засобах масової інформації, обласних товариствах неврологів, сімейних лікарів та терапевтів, для кожного пацієнта розроблено індивідуальний план обстеження.

    Особлива увага лікарями - неврологами КУ ОМКДЦ надається роботі з молодшим медичним персоналом, а саме проведено тричі (протягом останніх півроку) навчання для фельдшерів екстреної медичної допомоги на тему: «Невідкладні стани в неврології», «Вегето-судинні кризи в практиці медика», «Мігрень», «Надання допомоги пацієнтам з  інсультом».

        Слід зауважити, яка б не була патологія, але вона вимагає дообстеження та лікування, щоб запобігти ускладненню. Недостатня усвідомленість населення щодо симптомів патології та необхідності термінової допомоги є однією з важливих причин, що впливають на смертність та інвалідизацію внаслідок неврологічних захворювань та ураження нервової системи на фоні артеріальної гіпертензії, цукрового діабету, ураження щитоподібної залози, атеросклерозу судин.

    Враховуючи високий рівень захворюваності на цереброваскулярну патологію, інсульти обласним позаштатним неврологом, к.м.н. лікарем  неврологом КДВ КУОМКДЦ Герасимчук Н.Л. було організовано проведення майстер-класу  з лікарями всіх спеціальностей на тему: «Надання допомоги пацієнтам з ішемічним інсультом», де чітко було висвітлено етапи надання допомоги покроково з чітким формулюванням  обов’язків кожного лікаря та молодшого медичного персоналу.

     Протягом останніх років в світі та Україні приділено увагу наданню допомоги пацієнтам з хворобою Паркінсона. В нашій області одній з перших лікарями-неврологами центру розроблено алгоритм надання допомоги та створена благодійна організація «Паркінсон», ведеться реєстр пацієнтів, працює кабінет по наданню допомоги даній когорті пацієнтів. В квітні поточного року було проведено зібрання пацієнтів з хворобою Паркінсона присвячене Дню боротьби з хворобою Паркінсона, де було прочитано лекцію по даній патології, оглянуто пацієнтів, крім того щоквартально проводить огляд клінічно-важких пацієнтів професор Київського медичного університету Слободін Т.М. Для сімейних лікарів вперше було проведено майстер-клас з питань навчання виявлення даної патології на ранній стадії.

     Особливої уваги заслуговує в наш час навчання лікарів правильному підходу лікування болю в його різних іпостасях,  не дивлячись на розроблені алгоритми та протоколи залишається важким для діагностики головний біль враховуючи його різноманітність. Протягом поточного року було проведено двічі тренінги для лікарів неврологів та сімейних лікарів з питань «Диференційної діагностики та лікування болю».

 Обласний позаштатний невролог

к.м.н. лікар невролог КДВ  КУОМКДЦ                                                             Герасимчук Н.Л.                        



повернутися назад