http://omdc.zhitomir.ua/
Телефон КНП ОМКДЦ
47-49-19

Урядова «гаряча лінія»
1545

Управління охорони здоров'я
47-44-22

Міністерства охорони здоров’я
0-800-801-333
Комунальне некомерційне підприємство «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» Житомирської обласної ради
Телефон ОМКДЦ
(0412) 47-36-90
(068) 133-53-57

м. Житомир, вул. Пушкінська, 1

Наші підрозділи

Цифрова дерматоскопія в ранній діагностиці раків шкіри

 

ЦИФРОВА ДЕРМАТОСКОПІЯ В РАННІЙ ДІАГНОСТИЦІ РАКІВ ШКІРИ

В останні роки кількість сонячних днів улітку помітно зросла, а інтенсивність сонячного  випромінювання перевищує всі допустимі норми.  У зв’язку з цим необхідно формувати у населення  відповідальне та уважне ставлення до наявних новоутворень на шкірі, зокрема родимок . Піком активної появи родимок є 5-6-річний вік і юнацтво. Вважається, що 70% меланом розвиваються з вроджених родимок і лише 30% - з набутих протягом життя людини. Якщо у людини багато родимок, то вона має більше шансів до розвитку меланоми.

         Спочатку родимки являють собою рівномірно пігментовані округлі або овальні плями розміром до 5 мм з гладкою поверхнею, колір яких може варіювати від світло-коричневого до чорного. З плином часу плями не тільки збільшуються в розмірах, але й піднімаються над поверхнею шкіри, маючи вигляд округлого вузлика. Часто на поверхні родимки може рости коротке волосся. Переважна більшість родимок є доброякісними утвореннями, вони ростуть пропорційно тілу людини і не завдають будь-яких незручностей. Але іноді їх хочеться позбутися. Медичним показанням до видалення родимок є їх травмування та кровоточивість. Перед видаленням будь-якої родимки необхідно пройти відповідне обстеження, в тому числі безпосереднє дослідження самої родимки методом дерматоскопії. Видалену родимку обов’язково  направляють на гістологічне дослідження.

         У кожної людини можуть з’явитися родимки з  підвищеним ризиком переродження у злоякісну пухлину. Такі родимки називаються диспластичними невусами. Родимку, що перероджується дуже легко  розпізнати - вона має характерні ознаки, які легко запам'ятовуються:

 - А- асиметрія: коли умовна вісь, проведена через

 родимку, ділить її на дві нерівні половинки; 

- К- край: якщо край родимки нерівний, зубчатий,  немов рваний; 

- О- окрас: зміна кольору, поява вкраплень, гранул,

прожилок сірого, чорного чи рожевого кольору, а також втрата кольору; 

- Р- розмір: чим більший розмір родимки, тим вищий  ризик її переродження, однак і маленький діаметр  не виключає ризику переродження; 

- Д - динаміка або прояви будь-яких змін: збільшення розміру, товщини, зміна кольору, кровоточивість, поява кірочок. 

У 30% випадків диспластичні невуси можуть передаватися у спадок. Особливо уважно слід ставитися до родимок, що з'явилися після 20-річного віку. Диспластичні невуси підлягають хірургічному видаленню з обов'язковим наступним гістологічним дослідженням.

Найбільш небезпечною пухлиною, яка може розвинутися з родимок є меланома. Найважливішим фактором ризику розвитку меланоми є ультрафіолетове випромінювання. Зловживання ультрафіолетом може спровокувати виникнення меланоми, тому слід обмежити перебування на сонці. Ця рекомендація стосується всіх людей, але особливо важлива для тих, хто входить у групу ризику. Це насамперед люди, в яких:

  • більше 3-х сонячних опіків у дитинстві;
  • понад 4-х родимок розміром більше 6 мм;
  • наявність меланоми хоча б у одного з членів сім’ї;
  • зі світлим або рудим волоссям, численними веснянками і блакитними очима, які легко отримують сонячні опіки,
  • ті, чиї родичі страждали на меланому і мають спадкову схильність до даного захворювання. 

Існують рекомендації, виконання яких дозволить зменшити ризик виникнення злоякісних пухлин шкіри:

  • повне виключення перебування на пляжі в період з 10-ої до 16-ої годин,
  • відмова від відвідування соляріїв,
  • категорично не допускати перебування на пляжі дітей у віці до 3-х років,
  • використання сонцезахисного одягу (капелюх з широкими полями, сорочка з довгим рукавом, сонцезахисні окуляри, ін.),
  • не заклеювати родимки пластиром,
  • застосування сонцезахисних засобів (креми, спреї) в період перебування на сонці,
  • проведення самостійного огляду шкіри з метою виявлення підозрілих новоутворень шкіри,
  • проведення дерматоскопії всіх підозрілих родимок і новоутворень шкіри,
  • у разі травми родимки, при виявленні новоутворень на шкірі потрібно негайно звернутися до лікаря - дерматолога. 

Очевидною є важливість і значимість проведення ранньої діагностики раків шкіри як для населення нашої області, так і для практичної охорони здоров’я в цілому в Україні.

Методом ранньої діагностики, який дозволяє виявити раннє переродження родинки, є дерматоскопія.  Це апаратний, без оперативного втручання метод дослідження новоутворень шкіри, що дозволяє з високим ступенем достовірності (85%) визначити  тип пігментного новоутворення шкіри і діагностувати меланому та інші новоутворення шкіри на ранніх стадіях.

Цифровий дерматоскоп на відміну від звичайного, дає можливість побачити характерні доброякісні або злоякісні зміни в новоутворенні на ранньому доклінічному етапі, і зберегти зображення в електронному вигляді, щоб згодом його можна було порівняти з новим зображенням, припустимо, через місяць або рік, і простежити зміни, що відбулися за цей час. До того ж у пацієнта є можливість показати зображення фахівцям з інших спеціалізованих лікувальних установ і отримати консультацію, не виїжджаючи з дому. 

Обстежитись методом цифрової дерматоскопії та отримати кваліфіковану консультацію жителі м. Житомира та області можуть у лікаря-дерматовенеролога вищої категорії в Обласному медичному консультативно-діагностичному центрі.

 

 



повернутися назад