http://omdc.zhitomir.ua/
Телефон КНП ОМКДЦ
47-49-19

Урядова «гаряча лінія»
1545

Управління охорони здоров'я
47-44-22

Міністерства охорони здоров’я
0-800-801-333
Комунальне некомерційне підприємство «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» Житомирської обласної ради
Телефон ОМКДЦ
(0412) 47-36-90
(068) 133-53-57

м. Житомир, вул. Пушкінська, 1

Наші підрозділи

Цереброваскулярні захворювання

Цереброваскулярні захворювання належать до найбільш розповсюджених неінфекційних хвороб і найчастіших захворювань нервової системи., а їх найнебезпечніша форма – гостре порушення мозкового кровообігу (ГПМК) – зустрічається частіше, ніж гострий інфаркт міокарду. В світі щороку реєструється понад 15 млн. інсультів, і майже половина інсультів і третина смертей від інсульту спостерігається у віці молодше 70–75 років. З інсультами пов’язані 10 % всіх смертей (майже 6 млн. на рік в світі), проте у більшості випадків наслідком ГПМК є не смерть, а обмеження життєдіяльності. В середньому, 60 % хворих, що перенесли інсульт, мають стійкі неврологічні порушення, які перешкоджають їх повсякденній життєдіяльності. Так, після інсультів часто призводять до порушень рухів та здатності до пересування, високого ризику падінь та переломів, зорових та мовних розладів, дисфункції тазових органів, порушень ковтання та аліментарної недостатності, емоційних (депресія) та когнітивних (до ступеня деменції) розладів.

       Ризик розвитку судинної патології переважає в людей з надмірною вагою, холериків, жайворонків,офісних працівників.

      У здорової людини судини досить еластичні, щоб адекватно реагувати на дію внутрішніх (наприклад, фізичні або емоційні навантаження) і зовнішніх (різку зміну температури повітря) факторів, при необхідності вчасно звужуватися або розширюватися.

      При наявності атеросклерозу, гіпертонії і ряду інших патологій просвіт судин патологічно зменшується. Це призводить до постійного (хронічного) або різкого (гострого) недоліку харчування кров’ю певних органів і тканин. Якщо звужені судини головного мозку, то спостерігається його кисневе голодування, яке може призвести до повної втрати певних функцій (рухової, мовленнєвої, зорової, слухової тощо).

   Звуження просвіту судин найчастіше спостерігається при атеросклерозі.

Механізм виникнення цієї патології, в свою чергу, тісно пов’язаний із способом життя і особливостями раціону конкретної людини. При атеросклерозі спостерігається відкладення холестеринових сполук на внутрішніх стінках артерій, вен і дрібних капілярів. У результаті цього формуються атеросклеротичні бляшки, що закупорюють судини і викликають зменшення їх діаметру. Звужені судини гірше виконують свої функції, кров потрапляє в головний мозок в недостатній кількості. Це в свою чергу призводить до появи головних болів, запаморочення, втрати пам’яті і т. д.

Чому виникає атеросклероз? До основних причин цієї патології відносять :генетичні фактори, зайва вага і ожиріння, незбалансований раціон.

     При хронічному (тривалому) перебігу патології спостерігається поступове наростання ознак, починаючи від загального нездужання і головний біль і закінчуючи серйозними неврологічними розладами. Якщо розташувати всі можливі при звуженні судин головного мозку симптоми за ступенем тяжкості і часу появи, то список буде виглядати таким чином:

  • Втома, слабкість, загальне нездужання.
  • Головний біль.
  • Запаморочення.
  • Надмірна дратівливість.
  • Почуття постійного підйому настрою, підвищена психомотороная збудливість.
  • Образливість, плаксивість.
  • Забудькуватість, короткочасні втрати пам’яті.
  • Зміна ходи.
  • Виникнення частих помилкових позивів до сечовипускання.

      Серйозні проблеми з почуттям рівноваги.

      Можливий також різкий розвиток симптомів звуження судин в головному мозку. Це пов’язано з гострим характером перебігу захворювання і фактично являє собою безпосередню причину інсульту з характерними для нього ознаками. Часто також гостра форма патології зустрічається разом з інфарктом міокарда. У ряді випадків швидке звуження судин може призвести до раптової смерті пацієнта протягом трьох діб після розвитку патології.

     Гостре порушення мозкового кровообігу (ГПМК) – зустрічається частіше, ніж гострий інфаркт міокарду. В світі щороку реєструється понад 15 млн. інсультів, і майже половина інсультів і третина смертей від інсульту спостерігається у віці молодше 70–75 років. З інсультами пов’язані 10 % всіх смертей (майже 6 млн. на рік в світі), проте у більшості випадків наслідком ГПМК є не смерть, а обмеження життєдіяльності. В середньому, 60 % хворих, що перенесли інсульт, мають стійкі неврологічні порушення, які перешкоджають їх повсякденній життєдіяльності. Так, після інсультів часто призводять до порушень рухів та здатності до пересування, високого ризику падінь та переломів, зорових та мовних розлади, дисфункції тазових органів, порушень ковтання та аліментарної недостатності, емоційних (депресія) та когнітивних (до ступеня деменції) розладів.

Щоб уникнути розвитку гострого порушення мозкового кровообігу в першу чергу лікар оцінює фізичні дані хворого. Він проводить аналіз його функціонування нервової системи, вивчає можливі зміни в цій сфері, оцінює характер  і роботу серцево-судинної системи.

    В якості основного інструментального методу використовується ультразвукове дуплексне ангіосканування  судин. Вона необхідна для вивчення прохідності артерій, вен і капілярів, для оцінки їх анатомії, характеру і швидкості течії крові. В якості додаткових методів діагностики також призначають компютерну томографію. Дані види обстежень найбільш точно характеризують стан судин, дозволяють виявити звуження, тромбоутворення або аневризми (розширення).

   Оцінивши результати обстежень лікар-невропатолог встановлює діагноз, призначає лікування та пояснює пацієнту ризик розвитку ускладнень та правила профілактики ускладнень.

    Якщо Вас турбує головний біль, головокружіння, підвищення артеріального тиску,  напади мігрені, втомлюваність, роздратованість звертайтесь в Кабінет головного болю нез’ясованої етіології Комунальної установи «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» і отримайте кваліфіковану допомогу .

Обласний позаштатний невролог

 

к.м.н. лікар невролог КДВ  КУОМКДЦ                                  Герасимчук Н.Л.



повернутися назад